"Weer nazi-praktijken in Duitsland"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan schuwt de straffe taal niet in zijn kritiek op de beslissing van Duitsland om meetings van zijn aanhangers te annuleren. "Jullie praktijken zijn niet anders dan die van de nazi's", reageerde hij scherp.

Aanleiding is de geannuleerde verkiezingsmeeting in een Duitse stad in de deelstaat Baden-Württemberg. Daar zou de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag donderdagavond campagne voeren voor het nakende referendum van een presidentieel systeem in Turkije op 16 april, maar de samenkomst werd uiteindelijk verboden vanwege veiligheidsredenen. 

En dat is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten van de Turkse president. Hij noemde de huidige praktijken gelijkaardig aan die “van de nazi’s”. "Ik dacht dat Duitsland al lang had afgezien van die praktijken. We hebben ons vergist", zei hij op een ontmoeting in Istanbul van vrouwen die voorstanders zijn van het referendum over de uitbreiding van zijn macht. Of nog: "Jullie leren ons lessen over democratie, daarna verhinderen jullie de ministers van dit land zich ginder uit te drukken."

Op matje geroepen
Eerder had Turkije zijn ongenoegen ook al laten blijken via diplomatieke weg. De Duitse ambassadeur in Turkije werd op het matje geroepen, en ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu waarschuwde Berlijn voor "gevolgen"

Ook elders in Duitsland werden de politieke meetings verboden. Het systeem waarover in het referendum beslist wordt, moet de Turkse president Erdogan meer macht geven. De partij van de president zet dan ook alles op alles om het referendum in hun voordeel om te buigen, en probeert ook de Turken in het buitenland te mobiliseren. Naast Duitsland hebben ook verschillende steden in Nederland en Oostenrijk al besloten om de verkiezingsbijeenkomsten te verbieden.