Dossier President Trump

"We zullen blijven samenwerken"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Witte Huis ontvangen. Het was de eerste keer dat de twee leiders elkaar ontmoetten. Achteraf was te horen dat ze een vruchtbaar gesprek hebben gehad. “We zullen blijven samenwerken”, klonk het. "Het is altijd beter om met elkaar te praten dan over elkaar." 

De spanningen tussen Trump en de NAVO, waar Duitsland een belangrijk deel vanuit maakt, staan al enkele weken onder spanning. Daarnaast bleek ook al dat Merkel en Trump het op verschillende vlakken niet met elkaar eens zijn. Merkel hoopte met het bezoek dan ook de neuzen van beide grootmachten in dezelfde richting te laten wijzen.

Beide wereldleiders spraken na afloop alvast van een productieve ontmoeting. "De hechte vriendschap tussen Amerika en Duitsland is gebaseerd op onze gedeelde waarden", stak Trump van wal. "We koesteren individuele rechten, we respecteren de wet en we zoeken naar vrede in andere landen. Ons bondgenootschap is een symbool van kracht en samenwerking in de wereld. Het is het fundament van een zeer hoopvolle toekomst."

Merkel op haar beurt verwees dan weer naar de spanningen met Trump uit het verleden door te stellen dat "het altijd beter is om mét elkaar te spreken dan over elkaar". "Het is mij een groot genoegen vandaag in het Witte Huis te zijn en met president Donald Trump een eerste persoonlijk gesprek te hebben gehad. Ik heb altijd gezegd dat het beter is om met elkaar te praten dan over elkaar", klonk het. 

Gênant fotomoment
De ontmoeting tussen beide wereldleiders was nochtans niet zo hartelijk begonnen. Na een koele handdruk bij de start van het gesprek, vroegen fotografen iets later in de Oval Office of beide leiders elkaar opnieuw de hand wilden schudden voor een foto.  Beide hadden de vraag duidelijk gehoord, maar Trump deed alsof of zijn neus bloedde. De grimas van Merkel die daarop volgde, ontging weinigen.

Gezamenlijke persconferentie
Na hun gesprek gaven Trump en Merkel nog een gezamenlijke persconferentie. Daaruit bleek dat Trump en Merkel het voornamelijk hadden gehad over de toekomst van handel, de Navo en de toestand in Oekraïne. Zo zegde Trump onder meer zijn "grote steun" voor de Navo toe, al bleef hij onderstrepen dat alle bondgenoten hun aandeel in de kosten moeten dragen. Merkel beloofde op haar beurt plechtig om het eigen (en de Europese) defensiebudget op te krikken. 

Wat de economie en de handelsrelaties betreft, verwacht Trump dat hij heel goed zal kunnen samenwerken op vlak van handel met Duitsland. “Ik ben helemaal geen protectionist, ik ben voor vrije handel. Maar ik wil vooral eerlijke handel, waar iedereen beter van wordt”, klonk het. 

Grote gelijkenissen
Daarnaast zag de Amerikaanse president nog een andere grote gelijkenis tussen hem en Merkel, eentje dat op een lachsalvo onthaald werd door de aanwezige pers. "We hebben alvast één gelijkenis, namelijk dat we beide misschien wel afgeluisterd werden door de vorige Amerikaanse regering", zei hij. Een duidelijke knipoog naar het schandaal tussen de Duitse regering en die van Obama in 2013. Toen onthulde klokkenluider Edward Snowden dat de telefoon van Angela Merkel mogelijk afgeluisterd werd.