Wat weten we over de dader(s)?

Er is nog veel onduidelijkheid over de dader(s) van de aanslag op de Champs-Elysées van gisteravond. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag vrijwel meteen op en noemde daarbij Abu Yussuf al-Belgiki als dader. De procureur van Parijs, François Molins, heeft nu bevestigd dat de dader de 39-jarige Fransman Karim Cheurfi is.

Bij de opeising van IS, die overigens zeer snel kwam, werd er gesproken over Abu Yussuf al-Belgiki als dader, een man met Belgische roots of iemand uit België. Die naam werd meteen gelinkt aan de Antwerpse Youssouf E.O., maar nu blijkt dat die laatste zich nog deze nacht aangegeven heeft bij de Antwerpse politie.

De redactie van VTM NIEUWS vernam wel dat Belgische veiligheidsdiensten de Fransen onlangs gewaarschuwd hebben voor Youssouf E.O., maar er zijn geen aanwijzingen dat hij achter deze aanslag zit. Mogelijk heeft IS hier dus een aanslag opgeëist die nog moest plaatsvinden.

Dader gekend
De procureur van Parijs, François Molins, zei gisteravond tijdens een persconferentie dat de identiteit van de dader gekend is. "De identiteit van de dader is bekend en geverifieerd. Ik ga ze jullie niet geven, aangezien er nog huiszoekingen bezig zijn, om te weten te komen of hij hulp heeft gehad van medeplichtigen", aldus de procureur afgelopen nacht.

Franse speurders concentreerden zich vooral op de eigenaar van de wagen waarmee de schutter gisteravond reed. Die staat op naam van een zekere Karim Cheurfi, een 39-jarige man die al enkele jaren gekend is bij de politie. De Parijse procureur Molins heeft nu bevestigd dat Cheurfi wel degelijk de dader is. In de wagen werden wapens gevonden, onder meer een pompgeweer en 'blanke wapens' zoals een keukenmes.

Al veroordeeld
De Franse justitie bevestigt dat Cheufri al eerder veroordeeld werd tot 20 jaar cel wegens poging tot doodslag. Hij viseerde toen ook al politiemensen. Zo heeft hij indertijd geprobeerd drie mensen om te brengen - door op hen in te rijden -, onder wie twee agenten. Dat gebeurde in Roissy-en-Brie (Seine-et-Marne).

De man bekende de feiten tijdens zijn proces in beroep. In 2005 werd zijn straf teruggebracht tot vijf jaar. Het is voorlopig onbekend hoe lang de man in de gevangenis heeft gezeten. Wat wel vaststaat, is dat Cheufri eerder al een politieagent verwondde nadat hij diens dienstwapen in de gevangenis afgenomen had. Hij vuurde toen twee kogels af.

Handlangers
De Franse procureur zei gisteren ook nog dat de politie op onderzoekt of er handlangers betrokken waren bij de schietpartij op de Champs-Elysées. Er zijn op verschillende plekken in Frankrijk politieraids en huiszoekingen gehouden om eventuele handlangers op te sporen.

Bekijk ook: