Dossier President Macron

Wat kondigt Juppé aan (en wat met Fillon)?

Alain Juppé, de burgemeester van Bordeaux en topman van Les Républicains, geeft straks om 10.30 uur een personferentie.  Dat hebben meerdere Franse media gemeld. Waarover die zal gaan, wil hij niet zeggen, maar de geruchtenmolen draait op volle toeren.

De druk op de schouders van François Fillon, de presidentskandidaat voor Les Républicains, is enorm. De storm rond de fictieve jobs die hij voor zijn dochter en vrouw zou hebben gecreëerd, gaat maar niet liggen. Toch wil Fillon van geen wijken weten en zegt hij te zullen blijven doorgaan.

Fillon kan niet meer op de volledige steun van zijn partij rekenen en verschillende media denken dat Les Républicains liever met Juppé, die tweede eindigde in de voorverkiezingen, naar de stembus zouden trekken.

Juppé of Fillon
Volgens een opiniepeiling voor de rechtse krant Le Figaro en nieuwszender LCI is Fillon goed voor zeventien procent van de stemintenties voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Daarmee ligt hij ver achter op de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron en Marine Le Pen (FN) en zou hij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet halen.

Er is ook getest wat er zou gebeuren mocht burgemeester van Bordeaux Alain Juppé in plaats van Fillon voor het presidentsschap strijden. Hij zou zich met 24,5 procent van de stemintenties plaatsen voor de tweede ronde, na Marine Le Pen. De enquête van Kantar Sofres OnePoint is tussen 2 en 4 maart uitgevoerd, dus nadat Fillon had aangekondigd zijn kandidatuur koste wat het kost te willen handhaven. 

Bekijk ook: