Wanhoop overheerst na bloedbad Gaza

Nu de doden zijn begraven en de rust in Gaza terug lijkt, blijft de grote vraag wat het bloedbad de mensen van Gaza heeft opgeleverd. Het antwoord lijkt klaar en duidelijk: niets, behalve meer woede en frustratie over hun uitzichtloze situatie. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers trok in Gaza de straat op om er bij de gewone man en vrouw te peilen naar hun visie op vandaag en morgen.

"Opgetogen en optimistisch is de sfeer in Gaza niet", besluit Robin Ramaekers in Gaza. Na het bloedbad dat gepaard ging met de protesten tegen zeventig jaar Nakba, de catastrofe, werd enkel duidelijk dat die catastrofe gewoon verder duurt. Net als tevoren. “We wachten al twaalf jaar tot alles beter wordt. We dachten altijd morgen”, klinkt het bij een inwoner van Gaza. 

Wanhoop
Op straat, maar ook binnenshuis klinkt overal dezelfde wanhoop. “We probeerden ons land terug te krijgen, we wilden terug naar ons thuisland, maar dat is onmogelijk. Dat gaat nooit gebeuren”, zeggen inwoners.

“Mensen protesteren tegen de situatie waarin ze leven, die is zo erg dat ze bereid zijn om ervoor te sterven. Ze leven zonder elektriciteit, eten en water”, klinkt het bij Robin Ramaekers. “Ze worden opgegeven.”

Hamas
Het is de Palestijnen hun eigen schuld, dat er maandag zoveel doden zijn gevallen. Dat zegt de Israëlische premier Netanyahu in een interview. Hij haalt vooral hard uit naar Hamas, dat heeft burgers de vuurlinie ingeduwd, zegt Netanyahu. Andere landen zouden precies hetzelfde hebben gedaan als Israël, zegt hij.

Bekijk ook: