Waarover gaat het conflict tussen kernmachten India en Pakistan?

De spanningen tussen oude rivalen India en Pakistan laaien de laatste dagen weer hard op. De inzet is de eeuwige strijd om de regio Kasjmir, waarvan beide landen zeggen dat het hun gebied is. De recente aanleiding is een bomaanslag waarbij 40 Indische militairen om het leven kwamen.

Deze ochtend claimde het Pakistaanse leger zelfs twee Indische gevechtsvliegtuigen te hebben neergeschoten. "De luchtmacht heeft in het Pakistaanse luchtruim twee Indiase vliegtuigen neergehaald", aldus generaal Asif Ghafoor.

Eén toestel is in het Indiase deel van Kasjmir neergekomen, het andere in het Pakistaanse deel. Pakistaanse soldaten hebben een Indiase piloot gearresteerd.

Escalatie
Volgens woordvoerder Mohammad Faisal van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is "de enige bedoeling van die actie ons recht, onze wil en onze capaciteit om ons zelf te verdedigen aan te tonen."Wij willen geen escalatie, maar indien daartoe gedwongen, zijn we helemaal op dat paradigma voorbereid."

India maakt melding van de crash van een militair vliegtuig nabij de luchthaven van Srinagar, de zomerhoofdstad van de Indiase deelstaten Jammu en Kasjmir. Het zou gaan om een MI-17 die volgens de krant Hindustan Times "om technische redenen is neergestort". Het toestel brak in tweeën en vatte vuur. Beide piloten kwamen om.