Waarom is erkenning Jeruzalem zo beladen?

Waarom gaat Trump Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël? Waarom ligt dat zo gevoelig? En welke gevolgen heeft die beslissing? VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers legt het uit.

De Amerikaanse president Donald Trump zal Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël. Dat hebben functionarissen van het Witte Huis gezegd. De president zal zijn beslissing vandaag om 13 uur lokale tijd (19 uur Belgische tijd) officieel bekendmaken en toelichten. Het Witte Huis benadrukt wel dat Trump blijft ijveren voor een tweestatenoplossing.

Waarom?
Waarom doet Trump dit? “Het lijkt misschien een trivialiteit dat een land als de VS beslist waar een ambassade thuishoort. Maar het is in de context van Israël en de Arabische wereld geen triviale beslissing. Om de reden dat Amerika eigenlijk haar neutrale beslissing verlaat.”

Gevoelig?
Waarom ligt het zo gevoelig? “Van wie is Jeruzalem? Israël heeft Jeruzalem altijd al geclaimd als enige, eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de staat Israël. Maar voor de Palestijnen is Oost-Jeruzalem ook de plek waar ze in een mogelijke tweestatenoplossing hun hoofdstad willen maken. Eigenlijk zet de VS hier een stap die onomkeerbaar lijkt en die hun neutrale positie in het gedrang brengt.”

Einde vredesproces?
En welke gevolgen heeft deze beslissing dan? “Wat we nu al kunnen zeggen, is dat het vredesproces, dat al in het slop zat, met deze beslissing tot een einde komt. Trump zegt wel dat hij van plan is om harder dan ooit verder te werken aan het vredesproces. Maar met deze beslissing maakt hij dat onmogelijk. De positie van Jeruzalem was één van de voornaamste twistpunten in het hele idee van de tweestatenoplossing. Door deze keuze te maken, zet de VS een punt achter dit verhaal.” 

Bekijk ook: