VW wil schikking van 4 miljard dollar in VS

De Duitse autogroep Volkswagen is bereid om ruim 4,3 miljard dollar te betalen aan de Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen. Dat meldt Volkswagen vandaag zelf. De Amerikaanse rechtbanken en de raad van bestuur moeten hun fiat wel nog geven.

Volkswagen heeft een schikking op tafel gelegd waarin staat dat het bedrijf bereid is om 4,3 miljard dollar te betalen aan de Amerikaanse autoriteiten. Daarnaast belooft het bedrijf forse hervormingen, waaronder de instelling van een onafhankelijke toezichthouder die de komende drie jaar de bedrijfsvoering controleert. Volkswagen betuigt in de deal ook schuld aan overtredingen van Amerikaanse wetten.

Het zou wel gaan om een voorlopige deal. Volgens bronnen aan Reuters moet de raad van bestuur van de Duitse autobouwer morgen nog een besluit nemen over de voorgestelde schikking. Ook Amerikaanse rechtbanken moeten nog instemmen met de deal.

Meer kwijt
Met de boete van 4,3 miljard dollar is Volkswagen naar eigen zeggen meer kwijt dan eerder werd begroot. De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen echter nog niet worden vastgesteld, aldus het bedrijf. Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels. Dat heeft het concern al vele miljarden gekost.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.

Bekijk ook: