VW schikt voor 4 miljard euro in VS

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft schuldig gepleit in de VS aan het milieuschandaal met de sjoemelsoftware en gaat akkoord met een schikking van 4,3 miljard dollar om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen. Volkswagen en het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn de schikking overeengekomen.

Gisteren raakte al bekend dat Volkswagen bereid was om ruim 4,3 miljard dollar te betalen aan de Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging te ontlopen. De raad van bestuur én de Amerikaanse autoriteiten moesten hun goedkeuring wel nog geven, en dat is vandaag dus gebeurd.

Volkswagen betuigt in de deal ook schuld aan overtredingen van Amerikaanse wetten, met name aan samenzwering, obstructie van de rechtsgang en het gebruik van valse verklaringen.

Meer kwijt
Met de boete van 4,3 miljard dollar is Volkwagen naar eigen zeggen meer kwijt dan eerder werd begroot. De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen echter nog niet worden vastgesteld, gaf het bedrijf gisteren al aan. Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels. Dat heeft het concern al vele miljarden gekost.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.

Bekijk ook: