VTM NIEUWS-ploeg komt terecht in vuurgevecht met IS

Oorlogsreporter Robin Ramaekers en cameraman Jo Verstichel zijn in de Iraakse stad Mosul aan de frontzone met Islamitische Staat geraakt. De stad is in tweeën gesneden door de rivier de Tigris: aan de ene kant zit het Iraakse leger en aan de andere kant IS. Van zodra IS de vijand ziet, beginnen ze te schieten. Dat ondervond de ploeg van VTM NIEUWS zelf, tijdens het maken van de reportage.

De frontlijn langs de Tigris in Mosul bevindt zich in een soort pretpark, dat nu door de verst vooruitgeschoven troepen van het Iraakse leger wordt bezet. Het Iraakse leger zegt dat het alles onder controle heeft, maar tijdens de reportage wordt er plots toch zwaar over en weer geschoten. “Af en toe duikt IS op en openen ze van aan de andere kant het vuur op ons”, zegt een kapitein van het leger aan reporter Robin Ramaekers. 

Robin Ramaekers bezoekt ook het Nineveh International Hotel, ooit het duurste hotel van de stad Mosul. Toen het gebied nog onder IS-bewind stond, was het de favoriete plek van de topmannen, door de luxe en de strategische positie. “IS organiseerde hier feestjes aan het zwembad”, zegt Robin Ramaekers. “Zelfmoordterroristen kregen hier een kamer om enkele dagen op krachten te komen en daarna op missie te vertrekken.”

Scherpschutters
Nu wordt het verwoeste vijfsterrenhotel bevolkt door scherpschutters van de ‘Golden Division’, de special forces van het Iraakse leger. “Dit is wraak voor mijn gesneuvelde vrienden”, vertelt Ahmad Joba, één van de snipers. “Ik ben trots voor mijn dierbaren.”