Dossier President Trump

VS trekt zich terug uit UNESCO

De Verenigde Staten trekken zich terug uit werelderfgoedorganisatie UNESCO uit protest tegen "de anti-Israëlische vooringenomenheid van de organisatie". Financieel heeft de uitstap geen gevolgen, aangezien de VS al sinds 2011 niet meer betaalde. Ook Israël stapt uit UNESCO.

“Deze beslissing werd niet licht genomen”, zegt Heather Nauert, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dit besluit reflecteert de zorgen van de VS omtrent achterstallige betalingen van de UNESCO, de nood aan een fundamentele hervorming van de organisatie en de anti-Israëlische vooringenomenheid van de organisatie.” Vanaf 31 december 2018 zullen de Verenigde Staten officieel geen volwaardig lid meer zijn. Misschien blijven ze wel waarnemend lid, maar dat is nog niet duidelijk

UNESCO betreurt beslissing
De directeur-generaal van de Verenigde Naties, Irina Bokova, zegt de beslissing van de Verenigde Staten "ten zeerste te betreuren".

Geldkraan al dicht
De Verenigde Staten stopten in 2011 onder president Obama al met de financiering van de organisatie omdat die Palestina toeliet als lid. Dat wilde volgens de Amerikanen zeggen dat ze Palestina ook als land erkenden en dat stoot dan weer tegen de borst van bondgenoot Israël, en dus ook de Verenigde Staten. Door het stopzetten van de financiering, kregen de Verenigde Staten al sinds 2013 geen stemrecht meer.

Deze beslissing hing dan ook al even in de lucht en past bovendien ook volledig binnen de visie van de Amerikaanse president Donald Trump, die niet bepaald fan is van de Verenigde Naties. Voor de werking zelf zijn er dus weinig gevolgen, maar qua symboliek kan het tellen.

Niet eerste keer
Het is trouwens niet de eerste keer dat de Amerikanen dit doen. In 1984 stapten zij bij UNESCO op omdat zij op dat moment de organisatie "te onvriendelijk jegens het Westen" en "inefficiënt gemanaged" vonden. Pas in 2003 keerden zij terug.

Israël
Enkele uren nadat de Verenigde Staten aankondigde uit de UNESCO stappen, volgde Israël het voorbeeld van zijn trouwste bondgenoot. In een communiqué luidt het dat de UNESCO door haar "partijdigheid tegen Israël" uitgegroeid is tot een "theater van het absurde". "De geschiedenis wordt er vervormd in plaats van bewaard", aldus nog het communiqué.

Foto: Het Vrijheidsbeeld, ook UNESCO-Werelderfgoed.