Dossier President Trump

VS starten bouw van prototypes muur

In de Verenigde Staten zijn verschillende bedrijven sinds twee dagen bezig met de bouw van prototypes van de muur die langs de grens met Mexico moet komen. Het was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van de Amerikaanse president Donald Trump. 

Het gaat om de constructie van acht prototypes van de muur, waarvan vier met beton en de overige met "alternatieve materialen". Ze zouden binnen een maand afgewerkt moeten zijn en zullen tussen 5,5 en 9 meter groot zijn en gemiddeld 450.000 dollar per stuk kosten. 

Eens de prototypes klaar zijn, zullen ze worden getest op hun doeltreffendheid om "illegale grensoverschrijdingen tegen te houden". Zo wordt er bijvoorbeeld getest met "kleine gereedschappen en handgereedschap", maar niet met explosieven.

Verkiezingsbelofte van Trump
De bouw van een muur langs de ruim 3.000 kilometer lange grens tussen de Verenigde Staten en Mexico was een van de centrale verkiezingsbeloftes van Donald Trump. Daarmee wil hij illegale immigratie en drugshandel tegengaan.

Het totale kostenplaatje voor een dergelijke muur wordt geraamd op tientallen miljarden dollars. Trump heeft altijd verzekerd dat hij Mexico zou laten opdraaien voor de kosten, maar de Mexicaanse regering heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij geen cent zullen betalen.

In juli keurde het Huis van Afgevaardigden - het lagerhuis van het Congres - nog een begrotingswet voor 2018 goed die voorziet in 1,6 miljard dollar om te beginnen met de bouw van de grensmuur. Verwacht wordt dat de tekst in de Senaat heel wat tegenstand zal krijgen.

Bekijk ook: "Mexico zal hoe dan ook betalen voor de muur"

Bekijk ook: "De muur met Mexico? Die komt er"