Dossier Terreurdreiging

VS-minister: "Moeten vrezen voor nieuwe 9/11"

Islamitische Staat en andere terroristische groeperingen plannen een aanval zoals die van 11 september 2001. Dat zegt de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Elaine Duke. "De groeperingen gebruiken kleinere aanvallen om geld in te zamelen en leden actief te houden. De dreiging is nog steeds zeer ernstig", zei ze in Londen.

Duke was in de Britse hoofdstad Londen om er te praten met haar Britse collega. Na een meeting zei ze dat terroristische groeperingen nog steeds een grote aanval plannen zoals die van 11 september in New York. "Ze willen vliegtuigen neerhalen, daar is de informatie zeer helder over", zei Duke.

Volgens Duke dienen de kleinere terroristische aanvallen om geld in het laatje te brengen, te tonen dat de terroristen er nog steeds zijn en om hun leden op die manier actief te houden. "Toch hebben ze de plannen voor een grote aanval uit de lucht nog niet opgegeven", vervolgt Duke.

Daarom wil ze samen met het Verenigd Koninkrijk druk uitoefenen op social mediabedrijven om meer te doen om opruiend materiaal op het internet tegen te gaan. "We zouden graag de mogelijkheid hebben om versleutelde date vast te krijgen", zei Duke.