VS bant elektrische apparaten op vlucht

Vanaf vandaag verbieden de Verenigde Staten elektronische apparaten op vluchten van en naar dertien landen, omwille van een terroristische dreiging. Dat meldt persagentschap Reuters. 

Het was luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian die als eerste aan de reizigers liet weten dat vanaf morgen enkel elektronische apparaten enkel in de ingecheckte bagage mogen, niet meer in de handbagage. Daarna maakte Reuters bekend dat de regel geldt voor vluchten van en naar dertien landen. Die beslissing komt er na een terroristische dreiging, maar over de ernst daarvan is nog niets bekend. 

Dertien landen
Het gaat om vluchten van en naar bepaalde landen in Afrika en het Midden-Oosten door een "ongespecifieerde terroristische dreiging".  

De autoriteiten zouden aan luchtvaartmaatschappijen uit dertien landen, waaronder Saoedi-Arabië en Jordanië, gevraagd hebben om passagiers op rechtstreekse vluchten te verbieden om elektronica groter dan mobiele telefoons, zoals laptops, iPads, Kindles en camera's te bannen in de cabine van het vliegtuig. Al die toestellen, die dus enkel in de ruimbagage zullen mogen worden vervoerd, zullen bovendien moeten worden gecontroleerd.

"Vertrouwelijke mail"
De Amerikaanse Transportation Safety Administration (TSA) stuurde gisteren naar verluidt een "vertrouwelijke e-mail" rond waarin de plannen uit de doeken werden gedaan. Het Department of Homeland Security wilde geen commentaar geven, maar een bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken zou gezegd hebben dat de ambassades de betrokken landen en maatschappijen op de hoogte geeft gebracht.

Volgens bronnen zou de ban te maken hebben met een terreurdreiging die gelinkt is aan al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP).

Inreisverbod
Eerder tekende president Donald Trump al twee decreten rond een inreisverbod voor burgers van eerst zeven en daarna zes moslimlanden vanwege veiligheidsoverwegingen. Beide decreten werden ondertussen geblokkeerd door federale rechters, omdat ze ongrondwettelijk zouden