Vrijspraak na seks met 11-jarige

In Frankrijk is er ophef ontstaan over de vrijspraak van een 22-jarige man die seks had met een 11-jarig meisje. Het meisje raakte zwanger, maar volgens de rechter was er geen sprake van dwang en dus ook niet van verkrachting. Eind september deed zich nog een vrijwel identieke zaak voor.

Het meisje werd in 2009 door een toen 22-jarige man meegenomen naar een park in Champs-sur-Marne, ten oosten van Parijs. De man kleedde haar uit, vroeg haar op de grond te gaan liggen en had seks met haar. Het 11-jarige meisje raakte toen zwanger.

Instemming
Justitie eiste acht jaar cel, maar de man werd vorige week vrijgesproken. Er was volgens de rechter geen sprake van “dwang, dreiging of geweld” en dat zijn in Frankrijk drie criteria voor verkrachting. Juridisch gezien zou het meisje dus impliciet ingestemd hebben.

Eind september deed er zich in Frankrijk nog een vrijwel identieke zaal voor. Een volwassen man werd toen vervolgd voor seksuele agressie en niet voor verkrachting nadat hij seks had gehad met een 11-jarig meisje. 

Macron
De Franse president Emmanuel Macron zal eind deze maand een expliciete toespraak houden over seksueel geweld. Hem wordt namelijk verweten zich stil te houden over het onderwerp terwijl volgens Franse hulporganisatie al vaker minderjarigen het slachtoffer werden van seksueel geweld zonder dat de dader daarvoor gestraft wordt.

Nieuwe wet
Intussen wordt er ook gewerkt aan een nieuwe wet, reageerde staatssecretaris voor Emancipatiezaken Marlène Schiappa. Op die manier wil ze ervoor zorgen dat dergelijke vonnissen verdwijnen. 

“Onder een bepaalde leeftijd moet men ervan uitgaan dat een kind nooit instemt met seks, maar dat er sprake is van seksueel geweld of verkrachting”, verklaarde ze. De leeftijd van seksuele meerderjarigheid zou volgens Schiappa op 13 of 15 jaar moeten liggen, net als in andere Europese landen.

België
In België is seks onder de 16 jaar strafbaar, al gaan er stemmen op om de grens van seksuele meerderjarigheid te verlagen naar 14 jaar.