Vreugdevuur in Scheveningen loopt uit de hand: dijk ontruimd, daken en duinen in brand

Het jaarlijkse "vreugdevuur" dat met oudejaar wordt aangestoken op het strand van Scheveningen in Nederland, is vannacht uit de hand gelopen. 

Eerst moest de dijk worden ontruimd omdat het vuur op het strand te groot was geworden en te veel hitte veroorzaakte voor de toeschouwers. Nadien bleek dat de vonken van het vuur ook de omgeving in brand staken. Vanmorgen was de brandweer nog steeds de 48 meter hoge brandstapel aan het blussen.

Volgens de brandweer zijn onder meer branden ontstaan in de duinen. Op Twitter is te zien dat de brandweer massaal ter plaatse is en daken blust van onder meer een snackbar en de oude kerk, om te vermijden dat die in brand vliegen. De chaos is compleet, schrijft een lokale krant.

Op het strand in Den Haag strijden Scheveningen-dorp en Duindorp jaarlijks om wie het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur kan maken. De vreugdevuren zijn erkend als Nederlands cultureel erfgoed. Intussen heeft één van de bouwers van het vuur, die anoniem wil blijven, tegen het NOS Radio 1 Journaal gezegd dat het vreugdevuur op het strand van Scheveningen eigenlijk te hoog was. Dit jaar is de strijd tussen de bouwers "uit de hand gelopen", zegt de bouwer in het radioprogramma.