Volleybal op testsite van Noord-Korea

Op satellietbeelden van een Noord-Koreaanse nucleaire testlocatie hebben analisten vreemde activiteiten waargenomen. Op drie locaties is te zien hoe werknemers er volleybal spelen. “Of ze sturen ons een signaal dat de site op stand-by staat, of ze proberen ons te misleiden”, zegt Joseph Bermudez van 38 North, een onderzoeksinstituut van de Amerikaanse John-Hopkis-universiteit dat Noord-Korea observeert.

De relatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten staat al een tijdje onder druk. Toen afgelopen weekend het schiereiland nog de verjaardag van zijn stichter vierde, leek die spanning zijn piek te bereiken. Maar analyses van satellietbeelden van de nucleaire testsite Punggye-ri van afgelopen zondag lijken nu een ander licht op de zaak te werpen.

“Wat we zagen was heel uitzonderlijk”, vertelde Bermudez tijdens een conferentiegesprek. “Het suggereert dat de site in een stand-by modus gaat. Maar ook dat deze volleybalspelen worden uitgevoerd met medeweten van de Noord-Koreanen dat we ze bekijken en rapporteren.” Het kan dus evengoed om een afleidingsmanoeuvre gaan.

Populaire sport
Volleybal is een populaire sport in Noord-Korea. Op satellietbeelden zijn dus vaak wedstrijden te zien. Eerder waren ook al beelden opgedoken van volleybalwedstrijden op de site, maar nooit eerder waren dat er drie tegelijk.

Nog steeds kernproef mogelijk
Het team van 38 North laat wel weten dat de beelden nog steeds aangeven dat er elk ogenblik een zesde nucleaire test uitgevoerd kan worden op de site. De activiteiten op de site zijn dus, behalve de wedstrijden, nog steeds dezelfde als die van de afgelopen weken. 

Bekijk ook: