VN eist stappen tegen geweld in Myanmar

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanavond zijn bezorgdheid uitgesproken over het dodelijke geweld in Myanmar. De raad riep daarbij op tot onmiddellijke stappen “om de situatie te de-escaleren, recht en orde te herstellen evenals de burgers te beschermen”. Duizenden Rohingya zijn op de vlucht voor het dodelijke geweld in Myanmar, waar ze niet erkend worden als staatsburger.

De VN-Veiligheidsraad was op vraag van Groot-Brittannië en Zweden in New York samengekomen over de situatie van de Rohingya in Myanmar. In Rakhine, in het westen van het land, zijn in minder dan een maand tijd al bijna 300.000 mensen van de Rohingya, een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische land, gevlucht naar buurland Bangladesh.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad tonen zich "zeer bezorgd over de situatie en het excessieve gebruik van geweld", zo liet de waarnemend voorzitter, de Ethiopische ambassadeur Tekeda Alemu, achteraf in een unanieme verklaring optekenen. Verder herinneren ze de Myanmarese regering eraan dat ze zich geëngageerd heeft om "humanitaire hulp te bieden aan alle personen die gevlucht zijn, zonder discriminatie".

Alle leden van de Veiligheidsraad zijn ook akkoord om het belang te benadrukken van een oplossing op lange termijn voor de situatie in Rakhine, zo staat er nog in de verklaring.

Lees ook: "Myanmar bezig met etnische zuivering"

Bekijk ook: