Vleesvervanger lijkt steeds meer op echt vlees

Vleesvervangers lijken qua smaak en voedingswaarde steeds meer op echt vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. Volgens experts laat dat zien dat de sector sterk inzet op innovatie.

Voor hun onderzoek vergeleek de bond 36 vegetarische burgers. Ze stelden vast dat vooral in die op basis van soja de hoeveelheid eiwitten, vitamine, B12, ijzer en zout vergelijkbaar is met die in echt vlees.

Lekkerder
De Nederlandse consumentenorganisatie deed onder meer een proeftest. Die toonde niet alleen aan dat consumenten openstaan voor vleesalternatieven, maar ook dat ze te misleiden zijn.

Een op de vier vond een maaltijd met een vleesvervanger lekkerder dan met echt vlees. Een derde van de proefpersonen dacht bovendien vlees te eten, terwijl er in de pastasaus vegetarisch gehakt zat.

Het te hoge zoutgehalte was lange tijd een groot probleem van vleesvervangers, maar de Consumentenbond stelde nu vast dat driekwart van de geteste burgers voldoet aan de eisen. Ze bevatten gemiddeld 1 gram zout per 80 gram.

Minder vlees
Net als in Nederland wordt ook bij ons door verschillende instanties opgeroepen om minder vlees te eten en meer plantaardige producten. Gehakt of rundvleesburgers vervangen door een plantaardige variant, zijn vijf keer minder schadelijk voor het milieu. Er wordt op die manier minder CO2 uitgestoten en minder water en grond gebruikt.

In Vlaanderen aten we vorig jaar gemiddeld 51,1 kilogram vlees per inwoner. We aten vooral varkensvlees (22,5 kilogram), gevogelte (13,2 kilogram) en rund- en kalfsvlees (9,9 kilogram). Het Vlaamse vleesverbruik zit wel in dalende lijn: zes jaar geleden aten we gemiddeld nog 58,6 kilogram.

1.100 kilometer
Als alle Vlamingen een dag per week geen vlees eten, heeft dat hetzelfde effect als jaarlijks 1.100 kilometer met de fiets rijden in plaats van met de wagen. Het heeft ook dezelfde impact op het milieu dan wanneer we een heel jaar lang geen gebruik zouden maken van de vaatwasmachine, wasmachine, diepvries, stofzuiger, hifi en televisie.