Vlaming na orkaan: "Lang in kelder geschuild"

De eerste zeventig Belgen die op vakantie waren in Cuba tijdens orkaan Irma, zijn vanmiddag geland op Zaventem. Ze zijn duidelijk nog zwaar onder de indruk van wat ze daar hebben meegemaakt. “Van het hotel blijft niet veel meer over”, zegt Silvana Fontana.

De Vlaamse vertelt hoe ze eerst verzameld werden in het restaurant van het hotel omdat de orkaan toch zwaarder was dan verwacht. “Toen het dak daar volledig instortte, werden we naar aparte ruimtes gebracht."

Kelder
"Ook daar begon het plafond in te storten”, vertelt de Vlaamse. “We zijn dan samen met zes andere Belgen enorm lang in de kelder gaan schuilen, we wisten zelf niet naar waar we moesten gaan.”

Van de orkaan zelf heeft ze niet veel gezien, maar ze beleefde wel helse uren. Toen ze de schade buiten zag, besefte ze pas hoe fel de orkaan was. “Om drie uur ’s nachts zijn we teruggekeerd naar onze kamer en toen we ’s morgens wakker werden, bleef van het hotel niet veel meer over.”

Weinig communicatie
Silvana en haar vriend, Sven Geens, beseffen wel dat niemand schuld treft aan de orkaan, maar ze zijn er niet mee opgezet dat touroperator TUI zo weinig communiceerde. “We hebben niemand van TUI gezien, niemand kon ons iets zeggen. Bijna niemand sprak daar goed Engels en we konden onze familie niet bereiken. We hebben weinig eten en drinken gekregen, het was echt rantsoen.”

Ook haar vriend betreurt het dat ze zo weinig informatie kregen. “De mensen van het hotel hebben wel heel veel moeite gedaan om ons veilig te stellen, maar informatie was er tekort”, zegt hij. Ze hopen dan ook dat er een compensatie komt van TUI.

Overmacht
Bij touroperator TUI vinden ze de kritiek begrijpelijk. Maar dit is echt overmacht, zeggen ze. Door de orkaan is bijna alle communicatie onmogelijk, klinkt het.