Vlaming in Londen: "Chaos en paniek"

In de Londense wijk Finsbury Park heeft een bestelwagen afgelopen nacht verschillende voetgangers aangereden aan een moskee. Daarbij vielen één dode en tien gewonden. De Vlaming Thomas Van Hulle woont recht over de moskee. “Ik hoorde enorm veel geschreeuw, toen ik naar buiten keek zag ik allemaal mensen op de grond liggen”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

“Ik hoorde plots een enorm geschreeuw”, zegt Van Hulle. “Toen ik naar buiten keek, zag ik allemaal mensen op de grond liggen. Ik zag ook een deel van de bestelwagen die op de mensen was ingereden. Aan de andere kant zag ik hoe een groep mensen een persoon aan het schoppen was en hem tegen de grond probeerde te houden. Die persoon bleek dan de dader te zijn.”

Iedereen werd weggestuurd en de buurt werd afgesloten. “Wij moesten van de politie binnen blijven. We mochten het gebouw niet verlaten en er mocht ook niemand binnenkomen. Er was veel paniek en lawaai. Iedereen uit de buurt kwam kijken of ze konden helpen, maar daardoor stond er heel veel volk. Dat was gevaarlijk, want het is een drukke baan en iedereen stond op straat. Bovendien was er geen overzicht tussen de gewonden en de niet-gewonden. Het was goed als de politie er was om de mensen te kalmeren en op de chaos wat te verminderen.”

De politie heeft de 48-jarige chauffeur van het busje gearresteerd en behandelt het incident als een "mogelijke terreuraanval". Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd. Later deze ochtend vindt een crisisvergadering plaats, aldus de premier nog.

Lees ook: Bestelwagen rijdt in op voetgangers aan Londense moskee