Vlaamse vrouw verdrinkt op zandbank aan Nederlandse kust

Een vrouw (45) uit Vilvoorde is  om het leven gekomen nadat ze vast was komen te zitten op een zandbank voor de kust van het Nederlandse dorp Renesse. Haar achtjarige dochter moest gereanimeerd worden. Ook haar 17-jarige zoon en een 23-jarige vrouw uit Renesse zelf waren aanwezig. De groep werd verrast door het opkomende tij. 

Rond 13.30 uur kwamen de vier personen vast te zitten op de zandbank voor het Verklikkerstrand. Aanvankelijk werd geen groot alarm geslagen. Toen bleek dat de situatie toch ernstig was, werden onder meer een brandweerwagen, zes ambulances en twee traumahelikopters opgeroepen.

Reanimaties
In eerste instantie werden een vrouw, een jongen en een meisje naar het strand gebracht. Vervolgens bleek echter dat er nog een vrouw ontbrak. De reddingshelikopter van de Kustwacht en een boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij kwamen hulp bieden. Tijdens de zoekactie werd het ontbrekende slachtoffer gevonden en werd ook zij naar de kant gebracht. Zowel het meisje als de vrouw moesten gereanimeerd worden.

Twee van de slachtoffers werden met ambulances afgevoerd. De vrouw en haar dochter werden met een traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis. De moeder is daar later overleden. 

Ook hond overleden
Bij de reddingsactie op het Noordzeestrand werden ook drie honden uit het water gehaald. Eén van de dieren overleed ter plekke. De andere twee honden zijn in een dierenasiel ondergebracht.

Het drama vond plaats ter hoogte van strandpaviljoen De Zwaluw. Bij de duinovergang staat een groot bord dat waarschuwt voor plotseling opkomend water en de kans op drijfzand. “Daardoor is een tijdige terugkeer soms niet mogelijk”, staat er op het bord van de gemeente in zowel het Nederlands als het Duits te lezen.

Foto: archief