Vlaams Belang wil net als Trump zijn

Het gat in de begroting moet gedicht worden door minder geld uit te geven aan asielzoekers en door de transfers naar Wallonië droog te leggen. Dat is de boodschap van Vlaams Belang op de nieuwjaarsreceptie van de partij in Brussel. De partij wil zich profileren als die van de kleine man, tegen de elite.

"Overal in Europa is een politieke klimaatverandering bezig. Overal in Europa komt de bevolking in opstand tegen de politiek correcte elite", zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. "En in heel Europa vinden er verkiezingen plaats."

Extreemrechts
Vlaams Belang voelt zich gesterkt door het succes van de extreemrechtse partijen in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar het is toch vooral de nieuwe Amerikaanse president die over de tongen gaat op de receptie. "Net als hem willen we volks en sociaal zijn in plaats van liberaal en elitair", stelt Filip Dewinter. "Gisteren zei hij: 'You will never be ignored again', dat vond ik fantastisch. Trump is een kapitalist, maar zeker geen liberaal."

Sociale onderwerpen
Ook Vlaams Belang profileert zich, naast het obligate migratiethema, nadrukkelijk op de sociale onderwerpen. "Het is ronduit wrang wanneer we de N-VA horen pleiten voor nog meer besparingen in de sociale zekerheid. Zeker wanneer men weet dat ondertussen één op de zeven landgenoten de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen", aldus Van Grieken in zijn speech. "Nu al staat vast dat u ook dit jaar de pineut bent en opnieuw in uw portemonnee zal mogen tasten om het gat in de begroting dicht te rijden."