Virungapark nog tot eind dit jaar dicht

Het Virungapark, het oudste nationaal park van Afrika, sluit nog zeker tot eind dit jaar de deuren vanwege de groeiende onveiligheid in het oosten van Congo. Dat schrijft de parkdirecteur, de Belg Emmanuel de Merode, in een brief die de ronde doet op de sociale media. Op 11 mei kwam een parkwachter om, en een maand eerder werden vijf parkwachters en een chauffeur omgebracht. 

Op 11 mei werden ook drie mensen, onder wie twee Britse toeristen, ontvoerd, en twee dagen later weer vrijgelaten. Vier dagen later besliste de parkdirectie al om, naar aanleiding van het dodelijke geweld, de toeristische activiteiten voor twintig dagen stop te zetten. 

Bijzonder onveilig
In de brief, die gedateerd is op gisteren, schrijft de Merode nu dat het park zeker tot eind dit jaar gesloten blijft voor het publiek. "Het is overduidelijk dat de Virunga-regio bijzonder onveilig is, en dat dit nog enige tijd zo zal blijven." Vier jaar geleden werd de parkdirecteur zelf in een hinderlaag gelokt en onder vuur genomen. Hij raakte daarbij zwaargewond.

"Om Virunga op een veilige manier te kunnen bezoeken, zijn veel stevigere maatregelen nodig dan in het verleden", schrijft de parkdirecteur. "Dat zal een heel grote investering vragen, en maakt het voor ons ook onmogelijk om het park dit jaar weer te openen."

Onderzoek
De Belg schrijft ervan overtuigd te zijn dat dit de enige verantwoordelijke beslissing is die hij, onder de huidige omstandigheden, kon nemen. In tussentijd gaat het onderzoek naar het incident van 11 mei verder. Er worden ook extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Werelderfgoed
Donderdag nog meldde het park dat meer dan 1.000 berggorilla's, meer dan een derde van de wereldpopulatie, in Virunga verblijven. Virunga staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het park, bijna 8.000 km² groot, werd in 1925 opgericht.

Bekijk ook: