Vijf doden en 21 gewonden bij schietpartij in Texas: schutter door politie doodgeschoten

In de Amerikaanse staat Texas zijn vijf mensen om het leven gekomen bij verschillende schietpartijen in de naburige steden Odessa en Midland. 21 mensen, onder wie politieagenten, raakten gewond. De schutter werd uiteindelijk door de politie gedood in een bioscoop in Odessa.

Het gaat om een blanke man van in de 30, aldus de politie tijdens een persconferentie. De politie vermoedde in eerste instantie dat twee verdachten op verschillende plaatsen het vuur hadden geopend: er werd gezocht naar een verdachte in een gestolen bus van een postbedrijf en een in een pick-uptruck. Later bleek het om slechts één man te gaan. 

Het bloedbad begon toen de verdachte bij een verkeerscontrole werd tegengehouden. Hij schoot de agent neer en sloeg op de vlucht. Uiteindelijk stal de man een bus van een postbedrijf waarmee hij naar de bioscoop reed. Onderweg schoot hij meerdere mensen, onder wie een aantal agenten, neer.

De schutter werd door de politie gedood bij een bioscoop in Odessa. Het gaat om een blanke man van in de 30, aldus de politie tijdens een persconferentie. De identiteit is bij de politie bekend. Wat zijn motieven zijn geweest is nog onduidelijk.

Babymeisje
Een van de gewonden is een zeventien maanden oud babymeisje. Het kindje kreeg een kogel in het gezicht, maar zou volgens The Los Angeles Times de schietpartij miraculeus hebben overleefd. Een deel van een kogel doorboorde haar tong en lip en raakte haar voortanden. Het kindje is per helikopter overgevlogen naar de noordwestelijke stad Texas waar spoedartsen haar opereerden.

 

Tweede schietpartij in Texas op korte tijd
Het is de tweede schietpartij in Texas in korte tijd: vorige maand ging het gruwelijk mis in El Paso, op enkele honderden kilometers ten westen van Midland, waar een man het vuur opende in een supermarkt. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven en raakten 24 anderen gewond. Enkele uren later vond een andere schietpartij plaats in Dayton, Ohio. Daarbij kwamen negen mensen om het leven.

 

De Amerikaanse president Donald Trump laat via Twitter weten dat zijn justitieminister William Bar hem op de hoogte houdt van de situatie en dat de FBI een onderzoek is gestart. Trump is momenteel in zijn golfclub in Virginia, nadat hij eerst vanaf Camp David, een presidentieel buitenverblijf in Maryland, de koers van orkaan Dorian gevolgd heeft.