[VIDEO] Aanslagen Parijs 3 jaar geleden: dit gebeurde er

Drie jaar geleden, in de nacht van vrijdag 13 en zaterdag 14 november werd Parijs getroffen door een golf van terreur. Op verschillende plaatsen in de stad pleegden acht zelfmoordterroristen aanslagen. 137 mensen, inclusief de daders, kwamen om en meer dan 350 mensen raakten gewond. Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslagen op.

Stade de France
80.000 toeschouwers wonen in het Stade de France de vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland bij, wanneer een eerste team van drie terroristen aan een dodelijke raid begint. Zeker één van hen heeft een ticket voor de wedstrijd, maar wordt betrapt door de security. Even later blaast hij zichzelf op.

In de daaropvolgende periode doen zijn twee kompanen hetzelfde. De tol in en om het stadion valt echter mee. Naast de zelfmoordterroristen laat één voorbijganger het leven. Er vallen ook minstens 50 gewonden.

Bataclan
Kort na de eerste zelfmoordaanslag aan het Stade de France, vallen drie andere zelfmoordterroristen concertzaal Bataclan binnen, aan boulevard Voltaire. Daar wonen op dat moment 1.500 toeschouwers een concert van de rockband 'Eagles of Death Metal' bij. De drie zwaarbewapende terroristen openen meteen het vuur en schieten minutenlang in executiestijl mensen dood.

Honderden mensen worden gegijzeld en verstoppen zich onder de lichamen van slachtoffers. Anderen proberen te ontsnappen via het dak of via een zij-ingang.

Drie uur na het begin van de aanslag in Bataclan, maken de speciale eenheden van de Franse politie een einde aan de gijzeling in Bataclan. Twee van de drie terroristen blazen zichzelf op, de derde wordt gedood door de politie. De trieste balans in Bataclan: 89 doden en nog eens een veelvoud aan gewonden.

Raid in centrum
Tegelijk met de aanslagen aan het Stade de France en concertzaal Bataclan, maakt een derde commando van twee terroristen nog tientallen doden in het centrum van Parijs. In de restaurants Le Carillon en Le Petit Cambodge vallen 15 doden. In Café Bonne Bière brengt een schutter vijf mensen om het leven. De moordpartij gaat verder naar de rue de Charonne, waar een terrorist het vuur opent op terrasgasten van La Belle Equipe. In het restaurant Comptoir Voltaire blaast de terrorist zichzelf op. Hij is de enige die daarbij omkomt. In totaal doden de terroristen 39 mensen bij de raid.

Link met ons land
Het brein achter de aanslagen wordt geïdentificeerd als de Belg Abdelhamid Abaaoud, een teruggekeerde Syriëstrijder. Een paar dagen na de aanslagen wordt hij doodgeschoten in een flat in een voorstad van Parijs. Een van de terroristen die zichzelf opblies aan het Stade de France, is de Belg Bilal Hadfi (20) uit Neder-over-Heembeek, ook een teruggekeerde Syriëstrijder.

Een van de acht terroristen kan ontkomen en vlucht naar België: Salah Abdeslam. Een Fransman die opgroeide in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Abdeslam huurt ook twee auto’s in Brussel die gebruikt worden bij de aanslagen. Op 18 maart 2016 kan Abdeslam opgepakt worden in Molenbeek. Zijn broer, Ibrahim Abdeslam, was ook een van de terroristen van Parijs en kwam om bij de aanslag.