Dossier President Trump

Verzet tegen inreisban Trump groeit

Steeds meer Amerikaanse staten zetten juridische stappen tegen het inreisverbod van president Donald Trump. Onder meer Washington, New York en Massachusetts hebben aangekondigd het nieuwe inreisverbod aan te zullen vechten. Daarnaast spant Hawaï een afzonderlijke procedure aan.

Ook Oregon en Minnesota sluiten zich aan bij de juridische stappen tegen het nieuwe voorstel van Trump. In al deze staten won de Democratische Partij tijdens de afgelopen verkiezingen.

Hawaï heeft daarenboven een afzonderlijke zaak aangespannen tegen het decreet. Procureur-generaal Douglas Chin bestempelde het nieuwe decreet van Trump als niets meer of minder dan een "moslimban 2.0". "Onder het voorwendsel van de nationale veiligheid is het net zoals voorheen doelbewust gericht tegen migranten en vluchtelingen".

Herzien inreisverbod
Trump ondertekende maandag een herzien inreisverbod, nadat hij met een eerste decreet bakzeil had gehaald voor de rechtbank. Het nieuwe inreisverbod zal vanaf 16 maart in werking treden. Dan mogen mensen uit de overwegende moslimlanden Iran, Jemen, Libië, Syrië, Somalië en Soedan minstens 90 dagen lang de VS niet binnen, indien ze niet beschikken over een greencard of een geldig visum. Het programma voor het opnemen van vluchtelingen wordt tegelijkertijd 120 dagen stopgezet.

Tegen het oorspronkelijke decreet werden tientallen klachten ingediend, ook door Hawaii. Uiteindelijk weigerde het hof van beroep in San Francisco de regering toestemming te geven om het inreisverbod in te voeren.

Bekijk ook: