Dossier President Trump

Versterkte burcht Washington in cijfers

Washington DC wordt een versterkte burcht morgen op Inauguration Day, de eedaflegging van Donald Trump. Agenten uit het hele land komen als versterking. Een concrete dreiging is er niet, maar de veiligheidsdiensten houden rekening met een aanslag zoals in Nice en Berlijn: iemand die met een vrachtwagen op de menigte wil inrijden. Enkele cijfers.

Donald Trump, Melania en de hele familie zullen urenlang in de schijnwerpers staan, net zoals z'n toekomstige regering én veel mensen met aanzien.

  • Ze verwachten 900.000 mensen, half zoveel als tijdens de eedaflegging van Obama.
  • 28.000 agenten uit het hele land komen alles beveiligen.
  • Alles samen kost de hele plechtigheid 178 miljoen euro.
  • De hele site rond het Capitool is bijna hermetisch afgesloten, bijna honderd straatblokken zijn afgezet.
  • Mensen kunnen binnen langs zes controleposten van de politie. Je mag niet binnen met rugzakken, fluitjes, een drone om foto's te nemen of een selfiestick.

Journalisten
De beveiliging maakt het ook voor journalisten niet makkelijk. "Heel veel straten zijn nu al helemaal afgesloten", vertelt VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser, die genoodzaakt is om niet voor maar achter het Witte Huis verslag uit te brengen. "Aan de voorkant is alles afgesloten en je kan er niet meer door." Omdat je nergens je wagen mag parkeren, is de politie "massaal aan het takelen."