Verhoogt deze olie kans op een baby?

Vrouwen hebben meer kans op een zwangerschap wanneer zij hun eileiders laten spoelen met papaverzaadolie. Dat is de conclusie van een internationale onderzoeksgroep, waar ook Nederlandse onderzoekers aan deelnamen. Gynaecologe Petra De Sutter spreekt van een interessant wetenschappelijk onderzoek, maar eentje dat geen enkele relevantie heeft voor de patiënt. 

De onderzoekers deden een eileideronderzoek bij 1.119 vrouwen die problemen ondervonden om zwanger te geraken. Bij zo’n onderzoek krijgen vrouwen een contrastvloeistof ingespoten via de baarmoeder. Op die manier kan achterhaald worden of de eileiders verstopt of geblokkeerd zijn met bijvoorbeeld cellen of slijmproppen. 

Ongeveer de helft van de vrouwen die aan het onderzoek meededen, kreeg een contrastvloeistof op basis van water. De andere helft kreeg er eentje op basis van papaverzaadolie. En wat bleek? De vloeistof op basis van papaverzaardolie bleek het meest succesvol. Binnen een halfjaar was veertig procent van die vrouwen zwanger. Bij de groep vrouwen die een middel op waterbasis had gekregen, was dit 29 procent.

De onderzoekers vermoeden dat de papaverzaadolie – die overigens ook wordt gebruikt in olieverfschilderijen – zorgt voor een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder. Hoe dat precies werkt, moet blijken uit een vervolgstudie.

Niet relevant
Gynaecologe Petra De Sutter spreekt van een degelijk wetenschappelijk onderzoek dat interessante resultaten heeft opgeleverd, maar eentje met enkel historische waarde. De spoeling van eileiders als behandeling is namelijk een achterhaalde methode en wordt al dertig jaar niet meer gedaan. 

Volgen De Sutter is het onderzoek te vergelijken met een studie naar welke fiets het meest geschikt is om een berg op te rijden. "In dit onderzoek hebben ze bij wijze van spreken vergeleken of je de berg het best kan oprijden met een fiets met houten banden, of met metalen banden. Nu hebben we banden met lucht en iedereen weet al lang dat die fietsen het beste rijden." 

Geen enkele moderne fertifileitsspecialist zou nog een eileiderspoeling voorstellen aan vrouwen om de kansen op hun zwangerschap te vergroten, aldus De Sutter. "Het onderzoek is dus niet relevant voor de patiënt die bij mij op consultatie komt en zal in de praktijk niets veranderen."