Verdachte aanslag bus Dortmund opgepakt

De Duitse politie heeft een Duits-Russische verdachte opgepakt in verband met de aanslag van vorige week op de spelersbus van de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund, zo heeft het federaal parket bevestigd. Wellicht gaat het niet om een extremist maar iemand die op geldgewin uit was.

De verdachte had gehoopt de prijs van de aandelen in de voetbalclub te laten zakken. Volgens het onderzoek had hij vanuit het hotel van de club, waar hij sinds 9 april verbleef, op de dag van de aanslag online voor 78.000 euro een pakket van 15.000 aandelenopties in het op de beurs genoteerde Borussia Dortmund gekocht, zo meldde de boulevardkrant Bild. 

Indien de koers gevoelig zou zijn gedaald, zou hij een miljoenenwinst met zijn tot 17 juni lopende aandelenopties hebben kunnen maken. 

De man wordt poging tot moord, veroorzaken van een springstofexplosie en gevaarlijke slagen en verwondingen ten laste gelegd, aldus de mededeling van het federaal parket. 

Spijkerbom
Het Duits parket heeft ook bevestigd dat de dader een spijkerbom heeft gebruikt voor de aanslag. Volgens het parket werd één van de metalen scherven 250 meter weggeslingerd. Uit het onderzoek is verder gebleken dat er in totaal drie springtuigen werden gebruikt, die over een lengte van twaalf meter waren aangebracht langs het traject van de bus. 

Ze waren volgens het parket "optimaal op elkaar afgestemd" qua timing, maar waren te hoog bevestigd, waardoor de explosies minder schade hebben aangericht dan de bedoeling was.

Twee mogelijke medeplichtigen
De politie zoekt nu nog naar twee mogelijke medeplichtigen. De twee zouden in Freudenstadt, waar de verdachte zou wonen, een huurwagen hebben opgehaald en daarmee dan mogelijk springstoffen naar Dortmund hebben gebracht.

Foute verdachte
Vlak voor de kwartfinale van de Champions League tussen Borussia Dortmund en AS Monaco zijn er vorige week drie explosies geweest in de buurt van de spelersbus van Dortmund. Daarbij vielen twee gewonden, een speler en een agent. 

Aanvankelijk gold het incident als terroristisch van aard nadat op de plaats van de aanslag een papier was gevonden dat duidde op een islamitische connectie. De politie had een 26-jarige Irakees als verdachte in voorlopige hechtenis genomen, maar enkele dagen later lieten de autoriteiten weten dat hem niets ten laste kon worden gelegd. 

Lees meer: 

Bekijk ook: