Vals alarm voor raketaanval op Hawaï

In de Amerikaanse staat Hawaï hebben mobiele telefoons een alarmbericht gekregen dat waarschuwde voor een inkomende ballistische raket. Ook op de televisie werd gewaarschuwd voor de aanval. Maar het was vals alarm, een werknemer van het Hawaiiaanse noodgevallenagentschap (EMA) "duwde de verkeerde knop in".

"Ballistische raketdreiging inkomend naar Hawaï. Zoek onmiddellijk dekking. Dit is geen oefening", zo klonk de 'emergency alert' die veelvuldig op Twitter werd gedeeld. Al snel werd duidelijk het om een vals alarm ging.

"Menselijke fout"
"Dit mocht niet gebeuren. We onderzoeken de aaneenschakeling van gebeurtenissen die plaatsvonden", zegt gouverneur David Ige, "Het was een fout tijdens een standaardprocedure bij de verandering van een shift".

De beheerder van het EMA in Hawaï, Vern Miyagi, zei dat hij actie zal ondernemen "om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt". Het EMA nam de verantwoordelijkheid voor het valse alarm op zich.

38 minuten
De waarschuwing liep binnen kort na 19 uur Belgische tijd. Het duurde maar liefst 38 minuten vooraleer een tweede werd verstuurd, waarin stond dat het om een vals alarm ging, meldt de Amerikaanse zender CNN.

In augustus vorig jaar was er ook een vals raketalarm op het eiland Guam. Beide gebieden liggen mogelijk binnen bereik van raketten uit Noord-Korea.

.

Paniek
Het valse alarm beroert de gemoederen op sociale media. Op Twitter circuleren beelden van de melding op televisie.