Dossier Terreur in Parijs

Tweette verdachte nog voor aanval Louvre?

De hoofdverdachte van de macheteaanval aan het Louvre in Parijs gisterochtend, zou voor zijn aanval op Twitter berichten hebben geplaatst waarin hij verwijst naar terreurgroep Islamitische Staat. Dat hebben bronnen dicht bij het onderzoek gemeld.

De tweets zouden verstuurd zijn van "een Twitterprofiel dat tot de verdachte zou kunnen behoren", klinkt het. De politie onderzoekt nog steeds de iPhone en iPad van de dader, wiens identiteit nog bevestigd moet worden. De procureur van de Franse Republiek verklaarde eerder op de avond dat de verdachter een 29-jarige Egyptenaar is, die enkele weken geleden in Frankrijk was aangekomen. 

Tweets
Enkele minuten voor de aanval, die plaatsvond rond 09.50 uur, werden vanop het profiel op naam van Abdallah El-Hamahmy verschillende tweets verstuurd: "In naam van Allah (...) voor onze broers in Syrië en de strijders overal ter wereld" (09.31 uur), en in een tweet van 09.34 uur werd verwezen naar IS. Minstens tien tweets werden verstuurd tussen 09.27 uur en 09.34 uur. De eigenaar van het profiel vermeldt ook een reis van Dubai naar Parijs op 26 januari, wat overeenkomt met de reis die de verdachte heeft gemaakt.

Machete
Gisterochtend viel een man aan het Louvre in Parijs vier soldaten aan. Hij had een machete bij zich en riep "Allahoe Akbar" (Allah is groot). Bij de aanval raakten twee soldaten lichtgewond. De anderen openden het vuur op de aanvaller, die in kritieke toestand werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn toestand zou gisteravond nog stabiel zijn geweest.