Turkije noemt België "een zwakke schakel"

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft België de “zwakke schakel” genoemd in de strijd tegen terreur. De uitspraak is een reactie op de beslissing van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling om PKK-verdachten niet te vervolgen in ons land. 

Gisteren sprak de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling zich uit over het dossier rond de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Het federaal parket wou 36 personen en vennootschappen naar de correctionele rechtbank laten verwijzen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. 

Maar de Brusselse KI besloot om niet op die vraag in te gaan en stelt alle verdachten buiten vervolging. Volgens de KI is het Turks-Koerdische conflict een binnenlands gewapend conflict en is de PKK verwikkeld in een burgeroorlog met de Turkse staat. Daardoor is de terrorisme-wetgeving niet van toepassing en kan de PKK dus ook niet als terroristische organisatie worden gezien. 

"Steun aan terreur"
De uitspraak van de Brusselse KI bevalt de Turkse staat duidelijk niet. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu spreekt van een “onaanvaardbare beslissing”. Daarnaast meent de minister dat het oordeel van de KI de strijd tegen het terrorisme in Europa zal verzwakken.

"Het oordeel van de KI is een nieuw voorbeeld van steun aan terreurorganisaties die de veiligheid en belangen van Turkije viseren", aldus Cavusoglu. Turkije had volgens hem betrokken moeten worden in het proces. 

Turkije en Koerdische strijders van de PKK liggen al jaren met elkaar in conflict. De uitspraak van de Brusselse KI is overigens opvallend, net omdat de Europese Unie de PKK wél ziet als een terroristische organisatie, net zoals Turkije en de Verenigde Staten dat doen.