Dossier President Trump

Trumps geduld met Noord-Korea is op

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt Noord-Korea van “heel slecht gedrag” en vindt dat China “weinig doet om te helpen”. Dat heeft hij laten weten via – je raadt het waarschijnlijk al – een tweet. De Amerikaanse Buitenlandminister wil militaire acties tegen Noord-Korea.

Die uitspraken doet Trump nadat zijn Buitenlandminister Rex Tillerson heeft gezegd dat militaire acties tegen Noord-Korea “een van de opties die op tafel liggen” zijn. Tillerson wil een einde maken aan de politiek van “strategisch geduld”, waarbij de Verenigde Staten nucleaire tests van het land van Kim Jong-un aanvaardt.

Dat zei Tillerson tijdens een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. "We onderzoeken een nieuw gamma van diplomatieke maatregelen, economische en veiligheidsmaatregelen. Alle opties liggen op tafel", zei hij in een toespraak.

“Noord-Korea gedraagt zich heel slecht. Ze ‘bespelen’ de Verenigde Staten al jaren. China heeft weinig gedaan om te helpen”, staat Trump zijn Buitenlandminister bij.

Nucleaire activiteit
Tillerson de toenemende Noord-Koreaanse nucleaire dreiging in het zuidelijke deel van Korea. Onder Kim Jong-un is de nucleaire activiteit van Pyongyang gevoelig toegenomen. Het afgelopen jaar alleen al deed Noord-Korea twee nucleaire proeflanceringen en lanceerde het land ook zeker twintig ballistische raketten. De laatste lancering dateert van vorige week.