Dossier President Trump

Trump zet militaire oefeningen met Z-Korea stop

De Amerikaanse president Donald Trump zal de gezamenlijke militaire oefeningen - de zogeheten 'war games' - met Zuid-Korea voorlopig stopzetten. Dat zal de Verenigde Staten "heel wat geld besparen", zei hij tijdens een persconferentie na de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Trump beklemtoonde dat de Verenigde Staten niets zullen afbouwen, maar zei tegelijk ook dat hij zijn soldaten uit Zuid-Korea wil halen.

De Verenigde Staten voerden regelmatig de oefeningen uit met Zuid-Korea. Nu zijn ze "provocatief", aldus Trump. De oefeningen worden niet meer uitgevoerd, tenzij de toekomstige onderhandelingen met Noord-Korea niet zoals gepland verlopen.

Trump vindt het ongepast om de war games te houden tijdens de onderhandelingen. "We hebben oefeningen gedaan voor een lange tijd, samen met Zuid-Korea. We noemen hen 'war games' en ze zijn immens duur. Zuid-Korea draagt bij, maar niet voor 100 procent." Volgens hem is het een "heel provocatieve situatie" voor Noord-Korea. "We onderhandelen over een heel ingewikkeld akkoord ... Ik denk dat het ongepast is om 'war games' te houden."

De Amerikaanse president zei ook dat de Noord-Koreaanse leider beloofd heeft om een grote testsite voor raketmotoren te vernietigen. Die belofte staat niet in de gezamenlijke verklaring die Kim en Trump na hun gesprekken hebben ondertekend. "We gingen daarmee akkoord nadat het akkoord was getekend", aldus Trump. "Er is geen beperking op wat Noord-Korea kan doen, wanneer het kernwapens opgeeft", zei Trump ook nog.