Dossier President Trump

"Trump wil troepen tegen illegalen"

De Amerikaanse president Donald Trump wil een voorstel indienen om maar liefst 100.000 troepen van de National Guard in te zetten tegen migranten die illegaal in de Verenigde Staten verblijven. Dat blijkt uit een document dat het persagentschap The Associated Press wist te bemachtigen. Het Witte Huis ontkent alles.

Trump wil komaf maken met alle illegalen in de Verenigde Staten, zoveel is duidelijk. Uit het document, dat elf pagina’s telt, blijkt dat hij 100.000 troepen van de National Guard wil inzetten in de staten die grenzen aan Mexico (California, Arizona, New Mexico, Texas), maar ook de staten die grenzen aan die vier staten (Oregon, Nevada, Utah, Colorado, Oklahoma, Arkansas en Louisiana).

Het is niet de eerste keer dat de National Guard wordt ingezet om illegale migranten tegen te houden op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, maar het is wel de eerste keer dat ze daarvoor ook in de noordelijke staten zouden opereren.

Gevolgen
Als de maatregel echt wordt uitgevoerd, zullen de gevolgen groot zijn. Volgens het onderzoekscentrum Pew Research Center zou de helft van de illegale migranten in de Verenigde Staten in de elf staten verblijven die vernoemd worden in het document.

Witte Huis ontkent
Het Witte Huis ontkent de geruchten en ook Joseph L. Lengyel, de baas van de National Guard, meent niets te weten over de documenten. “We hebben geen idee waar deze documenten vandaan komen”, reageert hij op Facebook.