Trump wil 4,4 biljoen dollar uitgeven

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een ontwerpbegroting van 4,4 biljoen dollar voor het boekjaar 2019 gepresenteerd. Zo gaan er honderden miljarden extra naar defensie en grensbewaking, en zou het Pentagon alleen al 686 miljard krijgen. Trump gaat met deze beslissing in tegen zijn verkiezingsbelofte om een begroting in evenwicht voor te stellen.

Om die uitgaven te kunnen doen, gaat Trump ook besparen. Dit keer moet het sociaal beleid er aan geloven: programma's voor armen en ouderen worden drastisch teruggeschroefd. Ook het departement Buitenlandse Zaken zal het met 27 procent minder moeten doen en EPA, het agentschap voor Volksgezondheid en Milieubescherming, levert 37 procent in.

Groot tekort
Het ontwerp is het tegendeel van Trumps verkiezingsbelofte over een evenwichtige begroting. Zelfs als alle bezuinigingen in de sociale sector voor een totaalbedrag van 3 biljoen dollar over een periode van tien jaar worden uitgevoerd, zou dat het tekort nog met 7 biljoen doen toenemen.

Science-fiction
Amerikaanse presidenten stellen traditiegetrouw een eigen ontwerpbegroting voor, die echter in de regel meer op 'wishfull thinking' berust. Trumps voorstel zal onder deze vorm dan ook nooit uitgevoerd worden.

De Amerikaanse media bestempelden het in een eerste reactie als sciencefiction of een doodgeboren kind. Het begrotingsrecht ligt bij het Congres. Dat had enkele dagen geleden beslist de huidige begroting nog met een bijkomende 300 miljard over twee jaar op te schroeven, wat voor hevige buikkrampen bij de Republikeinen zorgde, omdat die traditioneel prat gaan op een begrotingsdiscipline.

Tegenstand
Trumps ontwerpbegroting erkent stilzwijgend dat de rond de jaarwisseling afgesproken belastinghervorming over langere tijd een negatieve werking op de Amerikaanse schuldenberg zal hebben. De Republikeinen hebben al langer besparingen op sociale programma's als Medicare en Medicaid en op voedselbonnen voor ogen. Dat stoot op felle tegenstand bij de Democraten.