Trump valt kritische burgemeester aan

De Amerikaanse president Donald Trump zei dat de burgemeester van de zwaar door orkaan Maria getroffen hoofdstad van Puerto Rico, San Juan, hem "onheus" heeft behandeld. Carmen Yulin Cruz had kritiek geuit op de federale inspanningen om het verwoeste eiland te helpen. "De burgemeester van San Juan, die enkele dagen geleden nog vol lof was, is door de Democraten de les gespeld dat je grof moet zijn tegen Trump", zo tweette de president.

Zijn ochtendlijke tirade ging over het minachtend gedrag van de burgemeester en andere functionarissen op het eiland, vooraleer hij de loftrompet afstak voor het leger en hulpverleners. "Wat een beklagenswaardig leiderschap van de burgemeester van San Juan en anderen in Puerto Rico, die niet eens hun eigen mensen laten helpen". "Ze willen dat alles voor hen gedaan wordt terwijl het een gezamenlijke inspanning zou moeten zijn. De 10.000 federale hulpverleners doen een fantastische job".

16 doden
De administratie van Trump werd op de korrel genomen omdat niet snel genoeg werd gereageerd op de verwoestingen aangericht door orkaan Maria, een orkaan van de op een na hoogste categorie die tien dagen geleden lelijk had huisgehouden in het Amerikaanse overzeese gebied. Er is nagenoeg geen stroom op het eiland, terwijl voedsel, drinkwater en brandstof in de zwaarst getroffen gebieden erg schaars zijn. Minstens 16 mensen kwamen om.

Trump, die dinsdag een bezoek brengt aan Puerto Rico, reageerde op uitlatingen van vrijdag door Cruz. Zij haalde uit naar Elaine Duke, de waarnemende secretaris op het ministerie van Binnenlandse Veiligheid die de vooruitgang op Puerto Rico "goed nieuws" vond. "Dit is een verhaal over leven en dood", verklaarde Cruz aan CNN. "Het is geen goed nieuws als mensen sterven".  

Bekijk ook: Trump bezoek Puerto Rico volgende week