Trump tegen N-Korea: "Leger staat klaar"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet laten weten dat hij klaar is voor een militair ingrijpen in Noord-Korea. "Alles staat klaar voor een militair ingrijpen, de wapens zijn geladen, mocht Noord-Korea een onverstandige beslissing maken."

De voorbije dagen was er heel wat spierballengerol tussen de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea. Noord-Korea dreigde er nog mee vier raketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Dat was een reactie op een uitspraak van Trump dat een aanval van het communistische land zou beantwoord worden met vuur en furie.

"Zeer zenuwachtig"
Met deze felle reactie gooit Trump dus nog maar eens olie op het vuur. Gisteren zei hij nog dat Noord-Korea zich "zeer zenuwachtig" moet maken, als reactie op de uithaal van Noord-Korea. Daar noemden ze de Amerikaanse president nog "een seniele man die niet rationeel kan denken".

Druk verhogen
Vandaag gaat hij toch nog een stap verder. "Alles staat klaar voor een militair ingrijpen, de wapens zijn geladen, mocht Noord-Korea een onverstandige beslissing maken. Hopelijk gaat Kim Jong un een andere kant op", dreigt Trump.

Kritiek op retoriek
In de Verengde Staten is niet iedereen te vinden voor de aanpak van de president. Vanuit Republikeinse, en zeker Democratische, hoek klinken heel wat stemmen die de retoriek onverstandig vinden. Het Congres is momenteel op zomervakantie, maar toch er is enorm veel kritiek over de aanpak.

Aan Republikeinse kant is er weinig bereidheid om de oorlogszucht van de president mee te ondersteunen. De Democraten gaan nog een stap verder: de zestig vertegenwoordigers van het Huis van Afgevaardigden hebben een brief gestuurd naar de Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson waarin ze vragen de president aan te manen tot wat minder oorlogszuchtig taalgebruik.

Diplomatiek
"Het agressieve taalgebruik van Trump duwt Kim Jong-un steeds meer in een hoek", zegt Greet De Keyser, correspondente voor VTM NIEUWS in de VS. Maar Trump zit vandaag ook samen met zijn absolute topdiplomaten. "Dat betekent dat de VS toch nog een kans ziet in een diplomatische oplossing."

Door: Nathalie De Bisschop

Lees meer:

Bekijk ook: