Dossier President Trump

Trump: "Strengere wapenwet helpt niet"

De wapenwet hevormen helpt niet om een massale schietpartij zoals in Texas te voorkomen. Dat zei Amerikaans president Donald Trump op een persconferentie in Zuid-Korea. Hij prees daarentegen de omstaander die naar zijn wapen greep en daarmee de schutter bedreigde.

Trump beval eerder een doorlichting van de immigratiewetgeving, maar hetzelfde doen met de wapenwetgeving zou volgens Trump niet helpen om een massale schietpartij zoals in een kerk in Texas afgelopen zondag te voorkomen.

Toen een journaliste hem vroeg of de wapenwet verstrengd moet worden, antwoordde Trump dat dat niet zou helpen. "Als we gedaan hadden wat je suggereert, dan zou dat drie dagen geleden geen verschil gemaakt hebben. Dat zal niet helpen”, zei Trump.

Hij prees daarentegen de omstaander die zijn eigen wapen greep en de schutter, Devin Patrick Kelley, bedreigde. Kelly liet zijn wapen vallen en vluchtte in zijn auto, waarmee hij later crashte.

Afgelopen zondag heeft een jongeman met een militair verleden tijdens een eredienst in een kerk in de Amerikaanse staat Texas het vuur geopend op de gelovigen en daarbij 26 personen gedood, twintig anderen werden naar het ziekenhuis gebracht. Een man uit de buurt beschoot de auto en achtervolgde hem. De dader pleegde later zelfmoord in zijn auto. 

Lees meer: Schietpartij Texas: 26 doden, dader gestopt door buur