Dossier President Trump

Trump ontslaat Buitenlandminister Tillerson

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, ontslagen. Hij wordt vervangen door de CIA-directeur, Mike Pompeo. Dat schrijft hij op Twitter.

“Bedankt aan Rex Tillerson voor zijn diensten", klinkt het op Twitter. Gina Haspel was tot nu toe plaatsvervangend directeur van de inlichtingendienst, maar komt nu dus vast aan het hoofd te staan. Ze wordt daarmee de eerste vrouw aan het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst. “Iedereen gefeliciteerd”, besluit Trump zijn tweet.

Niet onverwacht
Het ontslag van Tillerson hing al een tijdje in de lucht. Trump had in oktober nog op Twitter uitgehaald naar de minister omdat die volgens hem zijn tijd aan het verdoen was met de onderhandelingen met Noord-Korea. Hier en daar dook de naam van Pompeo al op als mogelijke opvolger, maar die geruchten deed Trump af als 'fake news'.

Volgens verschillende bronnen besloot Trump Tillerson te ontslaan omwille van de mogelijke ontmoeting tussen de president en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in mei. De president zou in aanloop naar de bijeenkomst een nieuw team om zich heen willen. Tillerson kent naar eigen zeggen zelf de reden niet waarom hij ontslagen is.

"Pompeo zal het geweldig doen"
Tillerson wordt opgevolgd door Mike Pompeo, de directeur van de CIA. Hij is een voormalig parlementslid van de Republikeinen. Volgens Trump zal Pompeo het fantastisch doen. "Mike als directeur van de CIA de lof van beide partijen heeft verdiend, door onze informatieverzameling te versterken, onze defensieve en offensieve mogelijkheden te moderniseren en sterke banden op te bouwen met vrienden in de internationale inlichtingengemeenschap”, zei Trump inmiddels al.