Dossier President Trump

Trump ontmoet Theresa May: "Brexit is zegen"

President Trump heeft vandaag de Britse premier Theresa May ontmoet in het Witte Huis. De twee ontmoetten elkaar in het Oval Office en gaven nadien een gezamenlijke persconferentie. Trump was vol lof over de Britten omdat ze de moed hadden uit de Europese Unie te stappen.

May en Trump poseerden in de Oval Office naast een buste van Churchill, haar voorganger die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd stond van het Verenigd Koninkrijk. Trump zei dat “het een grote eer is om de grote Winston Churchill terug te hebben” in het Witte Huis.

May is de eerste politieke wereldleider die de kersverse Amerikaanse president ontmoet. Trump sprak zich tijdens zijn campagne uit als een actieve voorstander van de brexit.

Reagan - Thatcher?
Ondanks eerdere uitspraken van Trump die wezen op een vertrek van de geijkte paden, heerste tijdens de persconferentie vooral eensgezindheid - over het "belang van de Navo" en de "houding jegens Rusland". May's wens dat het Brits-Amerikaanse bondgenootschap toonaangevend moet blijven in het wereldgebeuren, riep herinneringen op aan tandems als Reagan-Thatcher en Clinton/Bush-Blair.

Tijdens de persconferentie had Trump het ook even over de kwestie folteren. Hijzelf is daar best wel voorstander van, maar de VS zullen zich niet opnieuw tot folterpraktijken bekennen (zoals onder George W. Bush) omdat (minister van Defensie James) "Mattis het niet wil" en het aan hem is om ter zake knopen door te hakken.

Over het opheffen van de sancties tegen Rusland bleef Trump vaag. May wil dat die intact blijven, Trump gaat daar voorlopig in mee. Het is nog "erg vroeg" om over opheffing te praten, aldus de Republikein.

"Brexit is een zegen"
Tijdens de persconferentie nodigde May Trump in naam van de Britse Queen uit voor een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Trump is vol lof over de Britten omdat ze de moed hadden om uit de Europese Unie te stappen.

"Een vrij en onafhankelijk Verenigd Koninkrijk is een zegen voor de wereld. Onze relatie is nooit sterker geweest. Wat de VS en het Verenigd Koninkrijk begrijpen is dat regeringen ontvankelijk moeten zijn voor de gewone man. Dat ze hun eigen burgers moeten vertegenwoordigen. Mevrouw de eerste minister, we kijken er naar uit om nauw met u samen te werken om onze banden op vlak van handel, zaken en buitenlandse zaken", aldus Trump.

Bekijk ook: