Trump ontkent uitspraak "shithole countries"

De Amerikaanse president Donald Trump ontkent de controversiële uitspraak over "shithole countries". "De taal die ik heb gebruikt was hard, maar ik heb het niet zo gezegd", reageert de president op Twitter. 

Tijdens een onderhoud in het Oval Office van het Witte Huis had de president volgens de Washington Post Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen "shithole countries" genoemd. De twee aanwezige senatoren vroegen aan Trump om beschermingsmaatregelen voor migranten uit die landen te herstellen, door ze op te nemen in de nieuwe wet die de grensmuur met Mexico zou moeten financieren.

"Waarom zouden we al deze mensen van shithole landen naar hier halen?", reageerde de president gefrustreerd volgens bronnen van de Washington Post. Trump zou daarna hebben gezegd dat ze beter mensen van landen zoals Noorwegen zouden binnenlaten.

VN: "Racistisch"
De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties is niet te spreken over de uithalen. "Er is geen ander woord voor dan 'racistisch'." Zo fel stelde Rupert Colville, de woordvoerder van de VN-mensenrechtencommissaris in Genève, de uitspraak van Trump zelfs. “Je kunt niet hele landen en continenten afdoen als ‘shitholes’, waarvan de totale bevolking niet blank en daarom niet welkom is”, zei Colville.

Meer weten?