Trump ontkent akkoord over 'Dreamers'

De Amerikaanse president Donald Trump ontkent dat er gisteren een akkoord werd bereikt om de 800.000 jonge 'Dreamers' toch nog te beschermen voor uitwijzing, na het schrappen van het zogenaamde DACA-programma. De Democratische leiders in het Huis en de Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer, hadden dat nochtans gezegd. 

Onder voormalig president Barack Obama kregen 800.000 jonge illegalen - voornamelijk uit Mexico - de kans om te studeren en werken in de VS zonder zich zorgen te moeten maken over uitwijzing. Trump besliste begin deze maand echter om het programma geleidelijk af te bouwen. 

Er wordt geen enkele nieuwe aanvraag meer onderzocht. Wat er gebeurt met wie het statuut nu al heeft, was nog onduidelijk. Democraten en Republikeinen in het Congres kregen zes maanden de tijd om de plannen hierover in wetten te gieten.

Akkoord, of geen akkoord?
De Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer kondigden aan dat ze gisteren een "zeer productieve" discussie hadden met Trump in het Witte Huis. "We zijn overeengekomen om de beschermingen van DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals, red.) snel in wetten te gieten", klinkt het in een persbericht. Beide partijen zouden het ook gehad hebben over een plan voor de beveiliging van de grens met Mexico, "zonder een muur", die "verteerbaar is voor beiden".

Maar Trump ontkent dat er sprake is van een akkoord over de afhandeling van het DACA-programma. "Er is gisterenavond geen deal bereikt over DACA”, zegt de president op Twitter. De president stelt dat de Democraten eerst zouden moeten instemmen met een "strenge beveiliging van de grenzen" vooraleer hij het op een akkoordje gooit over de bescherming van jonge migranten. Hij stelt ook dat een eventueel plan dan eerst nog door het Congres moet geraken.

(Lees verder onder de tweet)

Muur, of geen muur?
Daarnaast ontkende Donald Trump op Twitter ook dat de plannen voor de muur van de baan zouden zijn. “De muur, die intussen al in opbouw is via renovaties van oude en reeds bestaande hekken en muren, zal gewoon verder gebouwd worden.” Een boodschap die ook woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders herhaalde. "DACA en grensbeveiliging werden besproken, maar er is zeker geen akkoord om de muur te laten vallen."