Dossier President Trump

Trump krijgt kritiek na Charlottesville

Gisteren viel er in Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, een dode toen een auto inreed op een groep tegenbetogers tijdens een manifestatie van extreemrechts en neonazis. Meteen veroordeelde Trump de gebeurtenissen op Twitter. Maar de reactie van de president krijgt heel wat kritiek omdat hij nergens naar de rol van de neonazi's verwees. Iets wat voor heel wat beroering zorgt in de VS, ook binnen zijn eigen Republikeinse partij.

In een mededeling veroordeeld Trump "in de strengst mogelijke bewoordingen deze flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld langs vele kanten.” Hij riep de Amerikaanse burgers op om "samen te komen... met liefde voor ons land en ware affectie voor elkaar.”

"Trump veroordeelt ook geweld neonazi's"
"Natuurlijk veroordeelt president Donald Trump ook geweld van 'white supremacists' en neonazi's", dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis gezegd. Verschillende Republikeinen en Democraten namen Trump onder vuur omdat hij volgens hen niet ver genoeg ging in zijn veroordeling van het geweld in Charlottesville en omdat hij extreemrechts niet bij naam noemde.

"De president heeft gisteren uitdrukkelijk gezegd dat hij alle vormen van geweld, intolerantie en haat veroordeelt. Dat omvat natuurlijk ook 'white supremacists', de KKK, neonazi's en alle extremistische groepen", stelt de woordvoerder. Op de Twitter-account van de president blijft het ondertussen wel stil. Dochter Ivanka Trump vond zondag wel de weg naar Twitter. Zij veroordeelde uitdrukkelijk het extreemrechtse racisme en de neonazi's.

Ivanka adresseert extreemrechts
Wat Donald Trump niet deed, heeft dochter Ivanka Trump nu wel gedaan: op Twitter veroordeelde ze het extreemrechtse geweld in Charlottesville. Er zou geen plaats in de samenleving mogen zijn voor racisme, blanke suprematie en neonazi's", tweette Ivanka Trump. Ze riep de Amerikanen tegelijkertijd op tot eendracht.

“Aanval van white supremacists”
Senator John McCain verwijst al in de titel van zijn persbericht naar "de aanval van white supremacists". Volgens de oud-presidentskandidaat, die eind vorige maand nog de stekker uit de hervorming van Obamacare trok door tegen een hernieuwd voorstel te stemmen, zegt dat "niets minder" dan de erfenis van de oprichters van de VS, die stelt dat alle mensen gelijk zijn, "in gevaar wordt gebracht" door de "gewelddadige aanval in Charlottesville waarbij minstens een iemand om het leven is gekomen... tijdens een confrontatie tussen onze beste engelen en onze ergste demonen". "White supremacists en neonazi's gaan, per definitie, in tegen het Amerikaanse patriottisme en de idealen die ons als mens en natie zo speciaal maken", gaat de verklaring verder.

Senator Orrin Grant Hatch, eveneens Republikein, deelde op Twitter mee dat "we het kwaad bij naam moeten noemen. Mijn broer heeft zijn leven niet gegeven in de strijd tegen Hitler om hier bij ons ongestoord nazi-ideeën te laten verkondigen".

Bekijk ook:

Bron: Belga (tdm)