Trump jut publiek op tegen Democratische vrouwen: "Stuur ze terug!"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een verkiezingstoespraak in Greenville, North Carolina, opnieuw uitgehaald naar de Democratische Ilhan Omar en drie van haar partijgenoten. Zijn aanhangers scandeerden daarop "Stuur ze terug!".

Volgens Trump voeden de vier Democratische vrouwen de opkomst van een gevaarlijk extreem-links. "Daarom zei ik dat als ze het hier niet leuk vinden, we hen moeten laten gaan. Ze houden niet van ons land", aldus de president. Hij viel in het bijzonder Ilhan Omar aan, die als kind samen met haar familie vanuit Somalië naar de VS was gevlucht.

De president beschuldigde de 37-jarige moslima ervan verschillende antisemitische uitspraken te hebben gedaan. Het publiek scandeerde vervolgens: "Stuur ze terug!". Er komt heel wat kritiek op die scène tijdens de verkiezingscampagne.

(Lees verder onder de video)

Racistisch
"Dit gruwelijke gescandeer maakt Amerika niet groots. Het herinnert ons aan een donkere tijd in de geschiedenis van onze natie", schreef het American Jewish Committee (AJC) op Twitter.

De democratische Senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde het incident "verachtelijk, laf, xenofoob, racistisch". "Het onteert het ambt van president. Het is tijd om Trump af te zetten en het land te verenigen", adus Harris nog. Omar zelf reageerde krachtig: "Ik ben waar ik thuishoor: in het huis van het volk en je zal het gewoon moeten aanvaarden".

Afzetting
Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft gisteren een motie, die oproept tot een procedure om de Amerikaanse president Donald Trump af te zetten, verworpen. Aanleiding waren de tweets van de president, die impliceerden dat de vier progressieve Democratische Congresvrouwen met een andere huidskleur "terug [...] naar de plaatsen waar ze vandaan komen" moeten.