Trump Jr. in Congres ondervraagd

Donald Trump Jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president, is achter gesloten deuren in het Congres ondervraagd over de banden die hij had tijdens de verkiezingscampagne in 2016 met Russische verantwoordelijken. Het verhoor was onderdeel van de parlementscommissie naar verdenkingen van samenspel tussen Moskou en het campagneteam van Trump.

Er zijn twee ontmoetingen die bijzondere aandacht genoten. In juni 2016 had Trump Jr. een gesprek met Natalia Veselnitskaya, die werd beschouwd als "advocaat van de Russische regering" en in staat was om compromitterende informatie over Hillary Clinton te geven. Datzelfde jaar ontmoette hij ook Alexander Torshin, een Russische politicus en bankier, uit de omgeving van Vladimir Poetin.

Donald Trump Jr. verliet de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden via een geheime uitgang, om aan de pers te ontsnappen. Er raakten officieel geen details bekend over zijn verhoor.

Op aanvraag
NBC News schrijft dat Veselnitskaya een geschreven getuigenis zou overgemaakt hebben aan de inlichtingencommissie van de Senaat waarin ze uitlegt dat Trump Jr. haar zou gevraagd hebben bewijzen te leveren van illegale donaties aan de Clinton Foundation van gewezen president Bill Clinton. Veselnitskaya zou uitgelegd hebben dat ze zelf nooit voorgesteld heeft dergelijke inlichtingen te leveren.

De uitwisselingen, contacten en conversaties met Russische verantwoordelijken zijn belangrijk voor het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die belast is met het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in 2016 en de verdenkingen van collusie tussen de campagne van Trump en Rusland.