Dossier President Trump

Trump jaar verkozen: dit is zijn rapport

Exact een jaar geleden werd Donald Trump verkozen tot nieuwe Amerikaanse president. Hij verbaasde vriend en vijand en zowat de hele wereld met zijn overwinning. Veel van zijn verkiezingsbeloftes, zoals het afschaffen van Obamacare, is hij nog niet nagekomen. “Maar toch is het niet alleen kommer en kwel”, klinkt het bij Amerikakenners. Het rapport van één jaar Trump.

Welke beloftes maakte hij al waar?

Een van Trumps grote verkiezingsbeloftes was om een muur te bouwen op de grens met Mexico om de illegale immigranten tegen te gaan, en uiteraard zou Mexico voor de kosten opdraaien. Die muur is er op dit moment nog niet, “maar de plannen liggen niet in de ijskast, integendeel”, zegt Amerikakenner Herman Mathhijs (VUB). “Trump is er trouwens al in geslaagd om de illegale immigranten voor een groot stuk terug te dringen uit de VS. Op dat vlak houdt hij dus zeker woord.”

Ook op het fiscale vlak heeft Trump het voorbije jaar al heel wat stappen gezet, klinkt het bij Matthijs. “Trump heeft een naar eigen zeggen revolutionair belastingprogramma voorgesteld, het is nu afwachten hoe dat concreet tot uiting komt. Maar de Amerikanen zijn heel gevoelig in hun portemonnee.” Trump belooft alleszins dat de belastingvrije som voor gezinnen serieus zal worden opgetrokken en dat ook de bedrijfsbelasting drastisch verlaagd wordt. “Als hij dat volgend jaar kan waarmaken, zit hij in een goede positie voor de tussentijdse verkiezingen”, aldus Matthijs.

Ook op economisch vlak gaat het de Verenigde Staten voor de wind sinds Trump in het zadel zit. “De Dow Jones piekt naar grote hoogtes en de werkloosheid staat op een erg laag peil”, zegt Matthijs. “Amerika is op dit moment een grote bouwwerf en de industrie boomt. En dat nemen de Amerikanen in de industriestaten hem zeker in dank af.”

Tijdens zijn kiescampagne beloofde Trump ook om het budget van Defensie op te trekken. Ook daar zette de Republikein all stappen in de goede richting. Zo verklaarde Trump in februari dat hij het Defensiebudget met 54 miljard dollar wil verhogen, wat overeenkomt met een stijging van 9 à 10 procent.

Ook op buitenlands vlak heeft Trump het voorbije jaar een aantal successen geboekt volgens Matthijs. “Hij is erin geslaagd een goede relatie op te bouwen met onder meer Saoedi-Arabië en de golfregio te wapenen tegen mogelijk Iraanse bedreigingen”, klinkt het. “Ook in Syrië heeft Trump zijn zegje gehad en de westerse stabiliteit is er niet op achteruit gegaan sinds hij aan de macht is.”

Welke beloftes maakte hij nog niet waar?

Het eerste jaar van Trump als president was uiteraard niet alleen rozengeur en maneschijn. Trump kreeg heel wat tegenslagen te verwerken en nam enkele beslissingen die op zijn minst de wenkbrauwen deden fronsen. Zijn grootste ‘mislukking’ tot nu toe is het afschaffen van Obamacare, een van dé stokpaardjes tijdens de verkiezingscampagne.

Via het parlement is het Trump nog niet gelukt om Obamacare weg te stemmen. “De Republikeinen zijn in de meerderheid in het parlement, maar door onenigheid binnen de partij slaagt Trump er maar niet in om komaf te maken met het gezondheidsplan van zijn voorganger”, aldus Matthijs. Trump probeert 'zijn Trumpcare' nu via allerhande andere technieken tóch door te duwen.

Daarnaast is Trump verzeild in allerlei schandalen. Zo wordt hij door velen als vrouwonvriendelijk bestemd. Maar ook de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen hangt nog als een donkere wolk boven zijn hoofd. “Toch is dit niet echt schadelijk voor zijn reputatie”, zegt Matthijs. “Want de beschuldigingen kunnen tot op vandaag de dag niet hard gemaakt worden.”

Een ander opvallend feit aan Donald Trump is dat hij allesbehalve presidentieel overkomt. “Hij trekt zich niets aan van het protocol”, aldus Matthijs. En dat resulteert in heel wat opvallende momenten: razende en bizarre Cofveve-tweets midden in de nacht, een persoonlijke vete met – “you are fake news” – journalisten en nieuwszenders, en opvallend grof taalgebruik (“Little Rocketman”). “Dat is du jamais vu,” gaat Matthijs verder. “Maar zijn manier slaat wel aan bij een groot deel van de kiezers. We gaan dit in de toekomst nog veel vaker zien.”

Conclusie
Velen vragen zich nog steeds af hoe het mogelijk is dat hij de machtigste man ter wereld is. “Maar toch heeft hij in zijn eerste jaar niet zo slecht gedaan als veel mensen denken”, besluit Matthijs. “We moeten niet vergeten dat er nog heel wat plannen in de embryonale fase zitten. Een presidentschap is meer dan één jaar, eigenlijk kunnen we het eindrapport pas maken in 2020. Maar algemeen heeft hij op korte termijn al redelijk wat verwezenlijkt.”

Herverkiezing? Impeachment?
Her en der gingen stemmen op over impeachment van Trump, maar dat is totaal niet aan de orde. Dat zegt ook de Amerikaanse professor en politicoloog Paul Sracic aan VTM NIEUWS. “Het zou zelfs fout zijn om ervan uit te gaan dat Trump geen kans maakt op een tweede termijn", vertelt hij. “Ik zeg niet dat het gaat gebeuren, maar het kan.”