Dossier President Trump

Trump hield details over ontmoeting met Poetin verborgen: "Het kan me niet schelen, mensen verzinnen het"

Om te vermijden dat informatie over zijn persoonlijke ontmoeting met Vladimir Poetin naar buiten zou komen, nam de Amerikaanse president Donald Trump minstens één keer de notities van zijn eigen tolk in beslag en verbood hij de tolk om de inhoud van het gesprek te bespreken met andere leden van de Trump-administratie. Dat meldt The Washington Post op gezag van diplomatieke bronnen.

De feiten vonden plaats na een ontmoeting van Trump en Poetin in 2017 in Hamburg, waarbij ook de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aanwezig was. Amerikaanse overheidsmedewerkers ontdekten dat Trump het verloop van het gesprek geheim wilde houden toen een adviseur van het Witte Huis en een hooggeplaatste medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken informatie opvroegen bij de tolk ter aanvulling op het verslag van Tillerson.

Het zou overigens niet de enige ontmoeting tussen Trump en Poetin zijn waarvan er geen gedetailleerd verslag is. Volgens de Washington Post zijn er van minstens vijf interacties tussen de twee staatshoofden gedurende de voorbije twee jaar geen gedetailleerde verslagen beschikbaar, zelfs niet in de vorm van geheime documenten.

Trumps aanpak staat daarmee haaks op die van zijn voorgangers, die vertrouwden op medewerkers om getuige te zijn van ontmoetingen en om uitgebreide notities te nemen die nadien met andere regeringsmedewerkers en departementen gedeeld werden.

“Angst voor lekken”
Volgens een woordvoerder van het Witte Huis, die met de Washington Post sprak op voorwaarde van anonimiteit, gaf Tillerson onmiddellijk na afloop “een erg uitgebreid verslag van de ontmoeting” aan andere Amerikaanse diplomaten en aan de pers. Bovendien probeert de Trump-administratie “de relatie met Rusland te verbeteren” sinds het bestuur van Obama, beklemtoonde de woordvoerder, en zijn “belangrijke nieuwe sancties opgelegd als reactie op de schadelijke Russische activiteiten”.

Bondgenoten van Trump beweren dat de president ervan overtuigd is dat de aanwezigheid van ondergeschikten het voor hem moeilijker maakt om een band te smeden met Poetin en dat de geheimdoenerij mogelijk ook te maken heeft met zijn angst voor de informatielekken waardoor zijn bewind geplaagd wordt.

Onderzoekscommissie
Eliot L. Engel, de Democratische voorzitter van het comité Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, deelde mee dat het comité een aparte onderzoekscommissie zal oprichten die zich onder andere zal concentreren op het verkrijgen van verslagen van Trumps ontmoetingen met Poetin, waaronder ook een ontmoeting achter gesloten deuren in Helsinki. “Helsinki is al verscheidene maanden geleden en we weten nog altijd niet wat er tijdens die bijeenkomst gebeurd is”, aldus Engel. “Het is verbijsterend.”