Dossier President Trump

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bevestigd op een persconferentie dat hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Hij zei ook dat de Verenigde Staten blijvend geëngageerd zijn om een vredesovereenkomst te bereiken die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Trump sprak van de noodzaak van een "nieuwe benadering" in het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij zei dat zijn voorgangers er niet waren in geslaagd een belofte na te komen.

De Republikein beloofde alles te zullen doen voor een vredesakkoord: "De VS blijven diepgaand geëngageerd te helpen een vredesovereenkomst te vinden die voor beide partijen aanvaarbaar is", klonk het. "Ik ben van plan om alles wat in mijn macht ligt te doen om zo een overeenkomst door te drukken". De bewoner van het Witte Huis verduidelijkte achter een tweestatenoplossing te staan.

Hij heeft het State Departement gelast voorbereidingen te treffen voor de verhuis van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. Die verhuis is de "erkenning van (de) realiteit in Israël", zei Trump.

"Voor de hand liggend"

"Vandaag erkennen we uiteindelijk het voor de hand liggende: Jeruzalem is de hoofdstad van Israël", zei de Amerikaanse president. Decennialang zijn presidenten van beide grote Amerikaanse partijen ervoor teruggeschrokken deze stap te zetten.

Het Amerikaanse staatshoofd riep op tot "kalmte" en "tolerantie" in verband met het statuut van Jeruzalem. Vicepresident Mike Pence zal in de "komende dagen" naar het Midden-Oosten reizen, bevestigde Trump.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwelkomde de aankondiging als een "historische dag" voor zijn land. Hij verzekerde het "status quo" van de heilige plaatsen in Jeruzalem te zullen behouden. De radicale islamistische Palestijnse beweging Hamas zei dat Trump "de poorten van de hel opent" voor de Amerikaanse belangen, terwijl de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie vond dat hij de tweestatenoplossing "kapot maakt".

Men vreest in de regio wel voor wraakacties tegen Amerikaanse doelwitten, zegt VS-correspondent voor VTM NIEUWS, Greet De Keyser. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassades opgeroepen om hun verdediging op te voeren", zegt ze.

Bekijk ook: